Лозівські Новини
Неділя, 2024-05-19, 1:38 AM
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Останні новини

Промывание мозгов или...
Черговики отримають житло у Лозовій
Боротьба з грипом
"Листи щастя"
Земля – народу
Як правильно обрати своє майбутнє?

Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 6 » Збудуємо соціальну медицину!
4:14 PM
Збудуємо соціальну медицину!
Збудуємо соціальну медицину! Зупинимо комерцію на здоров’ї людей
 
          Уряд почав модернізацію охорони здоров’я в Україні і завершить її протягом найближчих двох років. Про це на підсумковій прес-конференції, що відбуляся в наприкінці минулого року повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. «Ми почали модернізацію охорони здоров’я. Наші лікарні, профілактичні заклади будуть переоснащені, переобладнані та модернізовані протягом наступних двох років», - зазначила Глава Уряду. За її словами, вже укладені контракти на закупівлю високоякісного і сучасного медичного обладнання з США, Канадою, Австрією та Ізраїлем. Юлія Тимошенко підкреслила, що це дасть можливість мати сучасну систему охорони здоров’я. Крім того, Прем’єр-міністр повідомила, що в Україні починається будівництво клінік майбутнього з лікування онкозахворювань, туберкульозу, серцево-судинних хвороб тощо. За її словами, у найближчі два-три роки буде оснащено та модернізовано лікувально-профілактичні заклади. Юлія Тимошенко підкреслила, що важливим напрямком реформування галузі охорони здоров’я є введення страхової медицини. Вона додала, що відповідний законопроект вже перебуває на розгляді у парламенті.
       С цього приводу хотів би, як фахівець з великим стажем, поділитися своїми думками. Впевнений, що нам як найшвидше слід ухвалити закон про загальнодержавне соціальне медичне страхування, про заклади охорони здоров'я як самостійні суб'єкти господарювання, внести в кінці кінців зміни до основ законодавства в галузі охорони здоров'я. Наразі негайно слід визначитися з базовим гарантованим державою пакетом медичної допомоги (послуг) і забезпечити його населенню. Цей пакет повинен бути високим за стандартом де б хворий не жив і не лікувався. З кожним роком по мірі збільшення фінансування галузі пакет медичних послуг має розширятися. А населення повинно отримувати якісну медичну допомогу, за закуплені життєво необхідні ліки отримувати компенсацію. Слід відкрити державні та комунальні аптеки. Це - один із суттєвих засобів стримування росту аптек, приватних клінік, цін на медичні послуги. Лікування онкохворих, хворих на діабет, гемофілію, серцево-судинні, цереброваскулярні захворювання, інфекційні захворювання та ряд інших хвороб повинні забезпечуватися окремими програмами за рахунок бюджетних коштів.
       Але головне - сьогодні слід інвестувати не в медицину. Там необхідно навести порядок із ефективним використанням ресурсів. Необхідно інвестувати в охорону здоров'я - здоровий спосіб життя, здорову екологію. Тому я цілком підтримую діяльність уряду Юлії Тимошенко, щодо контролю за використанням генно-модіфікованих продуктів, підвищення акцизного збору на тютюнові та алкогольні вироби, намагання повністю заборонити будь-яка реклама слабоалкогольних, алкогольних, тютюнових виробів. На сьогодні ми вже маємо скорочення тютюнопаління із 41% до 31% серед дорослого населення і суттєве скорочення вживання тютюну серед дітей та підлітків. Надходження до бюджету від тютюнових виробів збільшилися за останній рік вдвічі. Отже, в найближчий час як мінімум на 30-40% скоротиться захворюваність на серцево-судинні, судинно-мозкові, бронхообструктивні стани, а через 10-15 років - і на рак, особливо рак легенів.
       Але це в майбутньому, а на сьогодні Україна втрачає через тютюнокуріння щороку понад 100 тисяч людей. Тютюн, згідно з даними ВООЗ, є основним фактором захворюваності та смертності на серцево-судинні та онкологічні хвороби. Тож діяти потрібне саме зараз – доки ми не втратили наше майбутнє, яке належить нам, а не алкогольним, тютюновим та фармацевтичним лоббі, що стали на шлях боротьби з урядом Тимошенко.
 
Дудниченко Олександр Сергійович,
Доктор медичних наук, професор,
завідуючий кафедрою онкології та дитячої онкології ХМАПО
Переглядів: 780 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів
Погода

GISMETEO: Погода по г.Лозовая

Інформери

Курсы валют на PROext

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024