Лозівські Новини
Неділя, 2024-05-19, 8:02 AM
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Останні новини

Промывание мозгов или...
Черговики отримають житло у Лозовій
Боротьба з грипом
"Листи щастя"
Земля – народу
Як правильно обрати своє майбутнє?

Пошук
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 17 » ЗВЕРНЕННЯ Правління Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад
6:21 PM
ЗВЕРНЕННЯ Правління Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад
         Шановні колеги!
       
         22 жовтня 2009 року Юлія Тимошенко виконала зобов’язання, взяте на себе під час Установчого з’їзду Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. Депутатами парламентської фракції Блоку Юлії Тимошенко на розгляд Верховної Ради було подано проект Закону про внесення змін до Конституції України щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.
      
        Як і обіцяла Юлія Тимошенко, цей проект Закону передбачав встановлення 5-ти річного терміну повноважень для депутатів місцевих рад та голів місцевих органів самоврядування. Усувалося кричуще протиріччя, яке виникло при внесенні змін до Конституції України 8 грудня 2004 року. Тоді, зокрема, було змінено частину першу статті 141 Основного закону України та встановлено, що депутати сільської, селищної, міської, районної, обласної ради обираються строком на 5 років. При цьому без змін залишилась частина друга статті 141 Конституції України про строк обрання на 4 роки сільських, селищних та міських голів.
 
       Зазначимо також, що 13 березня 2009 року були затверджені зміни до Конституції Автономної Республіки Крим, за якими строк повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим становить 5 років. Така відмінність у термінах повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та голів територіальних громад, не узгоджується з логікою Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і може призвести до розбалансування роботи всіх органів місцевого самоврядування.
 
      Ухвалення законопроекту, запропонованого фракцією Блока Юлії Тимошенко мало навести порядок у сфері місцевого самоврядування. Адже за останні 3 роки було проведено близько 800 позачергових виборів на місцевому рівні, що призвело до справжньої правової вакханалії: нині ніхто точно не знає, коли і які вибори проводити в у тій чи іншій сільській, селищній, міській раді. Крім цього, проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, неодночасно з виборами сільських, селищних та міських голів призведе до значного збільшення видатків з Державного бюджету України.
 
       Юлія Тимошенко та парламентська фракція БЮТ, розуміючи, що подібна неузгодженість лихоманить всю систему місцевого самоврядування та закріплює протиріччя між багатьма нормами діючого законодавства у цій сфері, запропонували Верховній Раді проект законодавчого узгодження цього питання. Пропонувалося внести зміни до частини першої статті 136 та частин першої, другої статті 141 Конституції України щодо встановлення п’ятирічного строку повноважень депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових виборах.
 
      Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного п'ятої сесії шостого скликання. Ухвалення цього закону не потребувало виділення додаткових коштів із державного бюджету. Натомість, завдяки одночасному проведенню у 2011 році виборів до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, законопроект забезпечував стабільність на цілий рік після президентської виборчої кампанії.
 
       Але, як виявилося, деяким політичним силам, представленим у Верховній Раді, непотрібні стабільність у країні та нормальна робота органів місцевого самоврядування. Депутати від Партії регіонів, комуністи та пропрезидентська частина фракції НУ-НС не проголосували навіть за винесення представленого проекту Закону на розгляд Верховної Ради.
 
       Нагадаємо, що Партія регіонів, яка на словах начебто переймається саме регіональними та місцевими проблемами, так само не підтримала фракцію БЮТ, коли йшлося про подолання вето Президента Віктора Ющенка на зміни до Бюджетного кодексу, якими місцевому самоврядуванню забезпечувалася потужна фінансова підтримка.
 
      Таким чином, на сьогодні спільними зусиллями Віктора Ющенка та Партії регіонів виявилися заблокованими зусилля Юлії Тимошенко у наведенні порядку при обранні голів органів місцевого самоврядування та у запровадженні принципово нових, справедливих стосунків між центральним та місцевими бюджетами. Нам лишається тільки сподіватися, що, попри всі політичні змови, на початку наступного року Україна обере нового президента – рішучу та надійну людину, яка вже довела, що розуміє потреби місцевих громад та добре знає, як зробити кращім життя людей у селах, селищах та містах.
 
Голова Правління Всеукраїнської асоціації
сільських та селищних рад                                                                                       Богдан Гусак
Переглядів: 861 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Архів записів
Погода

GISMETEO: Погода по г.Лозовая

Інформери

Курсы валют на PROext

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Copyright MyCorp © 2024